Gevolgen van verwijderde galblaas

De meest voorkomende aandoening aan de galblaas is het hebben van galstenen. Veelal wordt de galblaas in zijn geheel verwijdert, wanneer men galstenen heeft. Dit lost het probleem van de galstenen wel op, maar de functie van de galblaas ben je op dat moment kwijt. Wat zijn eigenlijk de gevolgen van de verwijderde galblaas?

Galblaas functie

De functie van de galblaas is het toevoegen van gal aan voedingsmiddelen tijdens de spijsvertering. Het gal dat wordt toegevoegd zorgt ervoor dat vetten uit het eten worden afgebroken, zodat dit kan worden opgenomen door de darmen. De productie van het gal vindt plaats in de lever. De galblaas zorgt ervoor dat het geproduceerde gal wordt opgeslagen en kan worden toegediend aan het voedsel wanneer noodzakelijk.

Galblaas verwijderen gevolgen

Zoals vorig stuk zei, zorgt de galblaas voor de opslag van het gal dat door de lever wordt geproduceerd. Wanneer ge galblaas is verwijderd, kan dit gal niet meer tijdelijk worden opgeslagen in de galblaas. Deze functie, de opslag van het gal, wordt overgenomen door de lever en de galgangen. De meeste personen ondervinden na het verwijderen geen problemen in het dagelijks leven. Mochten er wel problemen optreden, dan zijn deze problemen vaak makkelijk te verhelpen door het volgen van een dieet, waardoor de galblaas verwijderen gevolgen vaak erg meevallen.