Galstenen symptomen

De symptomen van galstenen

Veel mensen hebben galstenen zonder dat ze het weten. Ze hebben er geen last van. Bij anderen veroorzaken de galstenen wel symptomen, zoals ongemak en pijn.

Vage klachten

Galstenen in de galblaas, geven meestal geen problemen. Doen ze dat wel, dan gaat het vaak om vage klachten zoals oprispingen, misselijkheid en een zeurderige pijn in de bovenbuik na een (vette) maaltijd. Het is lastig om deze veel voorkomende klachten te herkennen als symptomen van galstenen.

Hevige buikpijn

Galstenen die door de galblaas naar buiten worden geperst, kunnen vast komen te zitten in de galgang. In dat geval veroorzaken de galstenen symptomen als hevige buikpijn en krampen, met een onbedwingbare drang tot bewegen (koliekpijn). De pijn houdt een paar uur aan totdat de steen doorschiet naar de darm of de galblaas te uitgeput is om verder te persen.

Geelzucht

Als de galgang door een galsteen wordt afgesloten, stroomt er geen gal meer in de darm. De ontlasting wordt dan licht van kleur. De gal, die niet weg kan uit de galblaas, zorgt voor stuwing in de lever. Hierdoor komt de galkleurstof in het bloed terecht, met een gele verkleuring van huid en oogwit tot gevolg (geelzucht).