Galblaasoperatie

De galblaas is een zakje in de vorm van een peer dat zich in uw buik onder uw lever bevindt

De galblaas functioneert als opslagplaats voor gal, een vloeistof geproduceerd in de lever en die helpt bij het verteren van voedsel. Wanneer u bijvoorbeeld door de constante vorming van galstenen steeds last heeft van uw galblaas kan uw behandelend arts besluiten de galblaas in zijn geheel te verwijderen. In dit artikel leest u hoe dit in zijn werk gaat.

De operatie

Voordat de operatie echt kan beginnen wordt de patiƫnt natuurlijk onder narcose gebracht. Bij een galblaasoperatie is dit een algehele narcose. De galblaasoperatie wordt tegenwoordig vaak laparoscopisch uitgevoerd. Dit betekent dat de operatie uitgevoerd wordt met behulp van een camera en kleine sneetjes in de buik. Tijdens de operatie verwijdert de chirurg de gehele galblaas. De galblaasoperatie duurt gemiddeld tussen de 1 en de 3 uur.

Herstellen

Na de operatie begint het herstelproces. Doordat de meeste galblaasoperaties tegenwoordig als kijkoperatie (laparoscopisch) uitgevoerd worden, zijn de littekens van de operatie vrij klein en is het genezingsproces betrekkelijk kort. Daarnaast is ook het risico op complicaties of infecties kleiner. De galblaasoperatie wordt dan ook in sommige ziekenhuizen aangeboden als dagbehandeling. Afhankelijk van uw toestand zal uw arts bepalen hoe lang u na de operatie nog in het ziekenhuis moet verblijven.